Ενημέρωση για τον SΑRS cov-2 (covid 19) από τον Δ/ντη της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν Βέροιας ιατρού παθολόγου ? λοιμωξιολόγου κ. Κούτρα

Σε τηλεσυνάντηση που είχαμε στις 10-06-2020 με τον Ιατρό και Λοιμωξιολόγο κ. Κούτρα Χρήστο Δ/ντή της Παθολογικής Κλινικής του Γ/Ν Βέροιας ενημερωθήκαμε ως προς τα εξής:

Ο ιός είναι ακόμα εδώ.

Δεν έχουν βρεθεί ακόμα ούτε το εμβόλιο ούτε τα φάρμακα για την εξάλειψή του

Επηρεάζει γαστρεντερικό και αναπνευστικό

Πολύ καλή απολύμανση με χλωρίνη στις τουαλέτες γιατί βρέθηκε ότι ο ιός υπάρχει και στις εξαγωγές του εντέρου

Στα μεταλλικά μέρη σκοτώνεται με οινόπνευμα 62%

Πλύσιμο των χεριών πολύ καλά με σαπούνι και χρήση αντισηπτικού τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο των μαθητών από την τάξη

Σε κλειστά μέρη είναι σωστό να φοράμε μάσκα

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τους φακούς επαφής αυτό τον καιρό

Δεν πρέπει τα παιδιά να ακουμπούν τα μάτια και τη μύτη τους

Να ακολουθούνται όλα τα μέτρα που έχουν δοθεί

Στο Νομό μας έχουν αναφερθεί τέσσερα κρούσματα και μετά τα δημοσιεύματα για εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ημαθία, σας ενημερώνουμε ότι ο Υπεύθυνος της αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ημαθία, ιατρός του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βέροιας, κος Χρήστος Κούτρας, συνιστά τη χρήση μάσκας από όλους τους εκπαιδευτικούς, ενώ για την προστασία των μαθητών συνιστά την αυστηρή τήρηση των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ (τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών κλπ.).

Σε ερωτήσεις όσον αφορά το τι μπορεί να γίνει αν ένα παιδί νιώσει αδιαθεσία ή έχει γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις, μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το παιδί παραμένει σπίτι για τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες και ελέγχεται.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι μετά από επικοινωνία μας με το Νοσοκομείο Βέροιας και το Παιδιατρικό τμήμα στις 11-06-2020, αναφέρθηκαν τα εξής τα οποία ακολουθεί το σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε λάβει και τις οποίες αποστείλαμε προς ενημέρωσή τους.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα δημοτικά σχολεία αναφέρουν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν και γαστρεντερολογικά συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια που μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα του covid-19 στα παιδιά.

Ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, είναι 5-6 ημέρες, ενώ κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες.

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 είναι:

  • Πυρετός
  • Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)
  • Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κρυάδες
  • Ρίγος (τρέμουλο)
  • Μυαλγίες
  • Κεφαλαλγία
  • Πονόλαιμος
  • Διάρροιες
  • Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης (Δεν αναφέρονται σε παιδιά)

Στις οδηγίες που έχουμε ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας, από τις 29-05-2020, στην 5η σελίδα, «Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19» αναφέρεται με σαφήνεια ότι:

Ο μαθητής φοράει μάσκα και οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο
απομόνωσης, που έχει προβλεφθεί σε κάθε μονάδα
· Ειδοποιείται ο γονέας/ κηδεμόνας για να παραλάβει τον μαθητή άμεσα και κατά
προτίμηση με χρήση μάσκας.
· Ζητείται αμέσως ιατρική αξιολόγηση, με πρωτοβουλία του γονέα/ κηδεμόνα. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
· Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο και σε απόσταση από τους συγκατοίκους του

Την οδηγία αυτή, το σχολείο δια μέσω του υπεύθυνου που έχει ορίσει (σύμφωνα με την οδηγία 4β του ΕΟΔΥ) ή του Δ/ντή, οφείλει να την αναφέρει στους γονείς και να τους επισημαίνει να προβούν άμεσα στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων των μαθητών από παιδίατρο ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει αν είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας (πχ γαστρεντερίτιδας) ή αν είναι σύμπτωμα του ιού ή απλά κάτι παροδικό.

Όπως αναφέρθηκε στην επικοινωνία, και αφορά τους γονείς, βάσει των ανωτέρω θα πρέπει να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους παιδίατρο και αυτός θα κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να παραμείνει σπίτι για όσο διάστημα απαιτείται (χαρακτηριστικά μας ανέφεραν ότι στην περίπτωση γαστρεντερίτιδας η νοσηλεία στο σπίτι είναι τουλάχιστον 5 ημέρες)

Συμπερασματικά, όταν το παιδί σας εμφανίζει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει:

α) να μην προσέρχεται στο σχολείο

β) να επικοινωνείτε άμεσα με το γιατρό σας όπως ορίζουν οι οδηγίες

γ) να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες των γιατρών ως προς την επιστροφή τους στο σχολείο και

δ) σε περίπτωση εμπύρετης νόσου επικοινωνείτε άμεσα με το γιατρό σας, το παιδί παραμένει στο σπίτι και μας ενημερώνετε σχετικά.

Το σχολείο οφείλει να διαφυλάξει την υγεία όλων των μελών του (μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων) και αυτό πράττει. Κατανοούμε τις δυσκολίες όλων σας αλλά η ασφάλεια και η υγεία μας είναι πολύ σημαντικά, προέχουν αυτή τη στιγμή και πρέπει να διαφυλαχθούν ακολουθώντας όσα αναφέρουμε όχι μόνο σήμερα αλλά από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του σχολείου μας.

Ο Διευθυντής του Σχολείου