ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

1ο Εργαστήριο δεξιοτήτων – Τάξη Ε΄- Θεματική ενότητα: Ζω καλύτερα

1οΕργαστήριο δεξιοτήτων – Τάξη Ε΄

Θεματική ενότητα: Ζω καλύτερα

1 Ψυχική και συναισθηματική υγεία – Πρόληψη

Θέμα: Υπερβολική ενασχόληση με τι διαδίκτυο- Κριτική σκέψη και παραπληροφόρηση – Διαδικτυακό παιχνίδι – Διαδικτυακός εκφοβισμός.

Επιδιώκοντας τους στόχους του προγράμματος οι μαθητές οργανώθηκαν σε ομάδες, αφού κατέγραψαν τις βασικές αρχές και κανόνες συνεργασίας.

  Ακολούθως έγινε μια διερευνητική συζήτηση για το αντικείμενο, παρακολούθησαν σχετικά videos και έκαναν ασκήσεις αποτίμησης αναγνωρίζοντας διάφορες μορφές εκφοβισμού.

 

  Σχεδίασαν ένα posterακι έγραψαν ένα κείμενο για 5 βήματα αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων.

 

 

  Μελέτησαν τον οδηγό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και ετοίμασε κάθε ομάδα σχετικόposter.

 

 

Ετοίμασαν στον Η.Υ. αφίσα με προτάσεις για προστασία από τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

 

  Τέλος μελέτησαν την κλίμακα PEGIκαι ετοίμασαν τις σχετικές καρτέλες.

 

 

Σχόλια κλειστά more...

Εκπαιδευτική διαμεσολάβηση

«Η εκπαιδευτική διαμεσολάβηση ως μια καινοτόμος διδακτική πρακτική στα ελληνικά σχολεία- Η περίπτωση του ΔΣ Πλατάνου- Πρασινάδας»

Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός- Ζωοθεραπεύτρια, Αν. Διευθύντρια ΔΣ Πλατάνου- Πρασινάδας, Συγγραφέας και Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ.

Μια από τις σημαντικές μορφές διαμεσολάβησης με ζώο είναι η εκπαιδευτική διαμεσολάβηση σε σχολεία τόσο γενικής όσο και ειδικής αγωγής. Εκπαιδευτικός με 22 χρόνια εμπειρία στην τάξη και στην εκπόνηση εκπαιδευτικών φιλοζωικών προγραμμάτων, η ζωοθεραπεία μου άνοιξε διάπλατα σπουδαίους δρόμους.

Το ΔΣ Πλατάνου- Πρασινάδας είναι ένα σχολείο που λειτουργεί με εκπαιδευτική διαμεσολάβηση με σκύλο από το 2017, ενώ σκύλοι πιστοποιημένοι και εγκεκριμένοι από το ΥΠΑΙΘ έχουν λάβει μέρος σε θεατρικές σχολικές παραστάσεις αλλά και σε ετήσια φιλοζωικά και περιβαλλοντικά προγράμματα. Τη σχολική χρονιά 2021- 2022 τρεις σκύλοι, η Διώνη, ο Άξελ και ο Πόθος «εργάζονται» ως σκύλοι διαμεσολαβητές σε θέση «Διευθυντή σχολείου» και στόχο είχαν από την αρχή της χρονιάς να επιλύσουν τις όποιες αντιπαλότητες είχαν οι μαθητές, να οδηγήσουν τους μαθητές να αγαπήσουν το σχολείο, να στηρίξουν μαθητές με χαμηλή αυτοπεποίθηση και άρνηση φοίτησης και σε γενικότερα πλαίσια να φέρουν μια ισορροπία στις σχέσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. Και τα πέτυχαν όλα με πολύ μεγάλη επιτυχία! Περάσαμε μια καταπληκτική σχολική χρονιά με αγάπη, ενσυναίσθηση, χαρά και αυτοπεποίθηση!

Η Διώνη, έχει πιστοποιηθεί από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας ως «σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης και διαδραστικής εγρήγορσης» είναι ένας πρώην αδέσποτος και πολύ κακοποιημένος σκύλος που έδωσε μάχη να κρατηθεί στη ζωή και να ζήσει τη ζωή που της άξιζε, μια ζωή που αξίζει σε κάθε πλάσμα που υποφέρει. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του χαρακτήρα της που με οδήγησαν να πάρω την απόφαση να συνεκπαιδευθούμε ως Εκπαιδευτικός- Ζωοθεραπεύτρια και η Διώνη ως σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης ήταν η τεράστια αγάπη της για τους ανθρώπους και κυρίως για τα παιδιά τα οποία από την αρχή προσέγγιζε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Η Διώνη έχει εκπαιδευθεί να βοηθά παιδιά που εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές, που έχουν ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και δείχνουν να μην μπορούν να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό πλαίσιο.

Ο Άξελ και ο Πόθος έχουν και αυτοί τις θλιβερές τους ιστορίες καθώς γνώρισαν από τη μέρα που γεννήθηκαν την άσχημη πλευρά του κόσμου. Ο Άξελ αλυσοδέθηκε τους πρώτους μήνες της ζωής του, ενώ ο Πόθος πετάχτηκε κουτάβι σε σακούλα σκουπιδιών. Διασώθηκαν όμως, εκπαιδεύθηκαν και εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν πιστοποιηθεί  για να επισκέπτονται σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής, ενώ στο σχολείο μας έχουν φέρει θεαματικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς.

Η καθημερινή σχεδόν παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου στο σχολείο αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα στο σχολείο και δημιουργεί έναν χώρο έκφρασης υπέροχων συναισθημάτων, μαθητές που αγαπούν το σχολείο και εκπαιδευτικούς που εργάζονται με διάθεση και ηρεμία.

Ένας σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης δεν έρχεται στην τάξη ως μέσο ψυχαγωγίας, ούτε ως διακοσμητικό στοιχείο. Αλλά ούτε και ως η λύση σε όλα τα προβλήματα. Έρχεται ως επικουρική βοήθεια στο έργο του δασκάλου, σε πλαίσιο που θα ορίσει ο ίδιος και θα έχει επικοινωνήσει από πριν σε μαθητές, συναδέλφους και γονείς.

Ένας σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης διαμεσολαβεί ανάμεσα στον δάσκαλο και στον μαθητή, και οδηγεί σε δρόμους που ο εκπαιδευτικός μπορεί να μην είχε, καν, φανταστεί. Ή σε δρόμους που είχε φανταστεί μα δεν είχε τον τρόπο να τους διαβεί!

Υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική ψυχική σύνδεση ανάμεσα στον σκύλο και τον εκπαιδευτικό, που οδηγεί σε μια σχέση με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Τον υπόλοιπο χρόνο αυτός ο σκύλος είναι ένα μέλος της οικογένειας που ζει στην οικογένεια του εκπαιδευτικού, η οποία του παρέχει απέραντη αγάπη και ασφάλεια. Δεν γίνεται να επιτευχθεί εκπαιδευτική διαμεσολάβηση με έναν σκύλο που δεν ανήκει στον πιστοποιημένο ζωοθεραπευτή καθώς σκύλος και ζωοθεραπευτής έχουν εκπαιδευθεί μαζί και αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.

Εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια ο σεβασμός στη φύση του σκύλου που θεωρούμε συνεργάτη μας ο οποίος μπορεί να μην έχει μια μέρα τη διάθεση να διαμεσολαβήσει αλλά και η κατανόηση από την πλευρά μας ότι ο σκύλος δεν πρέπει να καταπονείται αλλά να «εργάζεται» σε κάτι που αγαπά και νιώθει χαρούμενος και ασφαλής.

Κάθε σχολική χρονιά συναντώ διαφορετικές συνθήκες σε ό,τι αφορά τη σχέση των παιδιών με τους σκύλους αλλά και διαφορετικούς χαρακτήρες παιδιών. Ένα κοινό χαρακτηριστικό τους όμως παραμένει η αγάπη για τα ζώα σχεδόν στο σύνολο της τάξης. Σαφέστατα και υπάρχουν μαθητές που φοβούνται τους σκύλους, καθώς έτσι έχουν μεγαλώσει στην οικογένειά τους, αλλά αυτή η φοβία είναι ένα συναίσθημα που πραγματικά εξαφανίζεται πολύ γρήγορα καθώς η Διώνη έχει εκπαιδευθεί και για αυτό! Ένα παιδί που φοβάται πολύ τους σκύλους δεν μπορείς να το αγνοήσεις! Μπορείς όμως να το βοηθήσεις! Και εδώ κρύβεται η σημαντική αξία της ζωοθεραπείας στην εκπαίδευση.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι πως δεν κάνουμε λόγο για μια απλή μονόωρη επίσκεψη σε ένα σχολείο με έναν καλά εκπαιδευμένο σκύλο. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό, καθώς ο σκύλος συμμετέχει σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, για όλο το σχολικό ωράριο, σε συγκεκριμένα πλαίσια που γνωρίζουν, τόσο εκείνος, όσο και οι μαθητές της τάξης. Είναι ισότιμο μέλος της σχολικής κοινότητας και τον έχουν αποδεχτεί ο Δευθυντής του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους!

Ένας σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης προσφέρει στον ψυχισμό, στη σωματική και στην ψυχική υγεία, αλλά και στην ευεξία και τη συναισθηματική πληρότητά όλης της σχολικής κοινότητας, αλλά και καλλιεργεί τη συντροφικότητα, τη συνεργασία και την υπευθυνότητα.  Η παρουσία ενός σκύλου μέσα στην τάξη τονώνει το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς, αφού, πλέον, όλοι ενεργούν με στόχο το καλό όλων. Ο σκύλος είναι για τα παιδιά ένας σύντροφος που παρέχει κοινωνική στήριξη χωρίς να κρίνει, και αυτό κάνει πολύ χαλαρωτική την παρουσία του, κυρίως για μαθητές με χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Εξ’ άλλου, η σχέση ενός σκύλου με ένα παιδί συμβάλλει συνεχώς στη γνωστική και κοινωνικο–συναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που μπορούν να επικοινωνούν τα παιδιά με έναν σκύλο. Αν και μιλούν εντελώς διαφορετική «γλώσσα», κατανοούν απόλυτα, ο ένας τον άλλον. Ένας σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης βοηθά τα παιδιά να μάθουν την έννοια της φιλίας και της άδολης αγάπης, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και σχέσεις ισχυρής εμπιστοσύνης στη ζωή τους, και τους χαρίζει ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς. Τους εκπαιδεύει στην υπευθυνότητα και τη συνέπεια, μέσα από την επιτυχή ανάληψη ευθυνών και αρμοδιοτήτων που έχουν σε καθημερινή βάση στο σχολείο, και τους φέρνει σε επαφή με αξίες οικολογικής συνείδησης, ηθικής ευθύνης και αλτρουισμού. Επίσης, ευνοείται η επινοητικότητα και η φαντασία τους, κάνοντας, π.χ., την ώρα των καλλιτεχνικών ένα παιχνίδι για τον σκύλο.

Μαθητές που έχουν την τύχη να φοιτούν παρέα με έναν σκύλο, μπορούν να ξεφύγουν από τον εγωκεντρικό τρόπο σκέψης και να δουν τα πράγματα από μία εντελώς διαφορετική, ως τότε, οπτική. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, μια τέτοια εκπαιδευτική πρακτική διαμορφώνει την προσωπικότητα ενός μαθητή με το πιο σημαντικό δώρο: το παιδί αρχίζει σιγά – σιγά να κατακτά την ικανότητα να συναισθάνεται, αποκτώντας τη λεγόμενη ενσυναίσθηση.

Διευκρινίζουμε πως ο σκύλος δεν είναι ο θεραπευτής. Ο Εκπαιδευτικός είναι ο θεραπευτής, και το ζώο είναι ο διαμεσολαβητής. Και αυτή η τριαδική σχέση ανάμεσα στον εκπαιδευτικό, στον σκύλο και στον μαθητή αλλά και το ψυχικό δέσιμό της είναι το σύνολο που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο σκύλος είναι αναμφισβήτητα ένα έμψυχο ον με συναισθήματα και ανάγκες, το οποίο θα βοηθήσει στο να δομηθεί η θεραπευτική σχέση μεταξύ Εκπαιδευτικού και μαθητή.

Οι αντιλήψεις πολλών επαγγελματιών του χώρου για τα ζώα, η έλλειψη γνώσης και η αρνητική τους στάση στο να εκπαιδευθούν στα νέα δεδομένα, δημιούργησε και, συχνά, δημιουργεί ακόμη σοβαρά εμπόδια σε μια τέτοια τόσο καινοτόμα και αποδοτική πρακτική.

Σε κάθε σχολική χρονιά ο εκπαιδευτικός έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικές προσωπικότητες και να διαχειριστεί τις οικογένειές τους με διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες απόψεις για την εκπαίδευση, να υλοποιήσει και να παραμείνει όσο πιο πιστά μπορεί στο αναλυτικό πρόγραμμα και να ακολουθήσει ταυτόχρονα τυχόν απαιτήσεις Διευθυντών και Συντονιστών Εκπαίδευσης. Αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω τη συχνή έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας συχνά τότε με βεβαιότητα συμπεραίνουμε τη δυσκολία του να αγωνίζεσαι να «περάσεις» τόσο καινοτόμες πρακτικές στο ελληνικό σχολείο.

Οι μαθητές όμως ενός τέτοιου Εκπαιδευτικού και του σκύλου διαμεσολαβητή που σε συνεργασία επιδιώκουν με πάθος να συνεισφέρουν στο να γίνουν τα παιδιά σταδιακά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, θα είναι οι αυριανοί υπεύθυνοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Εν κατακλείδι, αν κάθε πρωί κάθε Εκπαιδευτικός πηγαίνει στο σχολείο να εργαστεί παρά τις αμέτρητες συχνά δυσκολίες και τα εμπόδια αλλά στοχεύει στο να ενεργοποιήσει το εσωτερικό ταξίδι το δικό του, του σκύλου διαμεσολαβητή και των μαθητών του, η συνεισφορά του είναι ανεκτίμητη και πολύτιμη στη συλλογική ευτυχία, στη δημιουργικότητα, στην εμπιστοσύνη και στη δύναμη που έχει ο κάθε μαθητής μέσα του, μια δύναμη που θα τον καθοδηγήσει να γίνει η καλύτερη εκδοχή σήμερα του χθεσινού εαυτού του αλλά και θα εκτοξεύσει τις πιθανότητες για έναν καλύτερο κόσμο για όλους!

***H Παπαποστόλου Κατερίνα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ, εργάζεται εδώ και 22 χρόνια ως Δασκάλα σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Έχει μεταπτυχιακό στη «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων», εξειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία και στην Ειδική Αγωγή, έχει ολοκληρώσει σπουδές Διαχείρισης σχολικής τάξης, ψυχολογίας και Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων και πλήρες μέλος του ISAP &του ICAN και πιστοποιημένη Ζωοθεραπεύτρια από το IFZ. Συμμετέχει με εισηγήσεις της σε πολλά συνέδρια και ημερίδες, αλλά και διοργανώνει φιλοζωικά workshops για παιδιά βιωματικής προσέγγισης με τους σκύλους της που είναι όλοι πιστοποιημένοι και εγκεκριμένοι από το ΥΠΑΙΘ για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής της χώρας. Μια από τις «Διακεκριμένες εκπαιδευτικούς» για το 2020, εργάζεται συχνά στην τάξη της με σκύλο εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης εκπονώντας εκπαιδευτικά προγράμματα καινοτομίας, ενώ αποτελεί μία από τις δημιουργούς εκπαιδευτικού υλικού για την πλατφόρμα 21+ του ΙΕΠ. Το 2015, μετά από μια ασταμάτητη 15ετή πορεία εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διάδοσης φιλοζωικών αισθημάτων μέσα στα σχολεία αλλά και σημαντικής ακτιβιστικής δράσης στους δρόμους και στα καταφύγια, μετά τη διάσωση και της Διώνης, του σκύλου που βρήκε μαχαιρωμένο και πυροβολημένο, ίδρυσε την ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ που αριθμεί σήμερα 28 ομάδες πανελλαδικά και 100 εθελοντές που μεταδίδουν το όραμά της, ενώ έχει βραβευτεί τέσσερις φορές για το εθελοντικό της έργο και έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πανελλαδικά περισσότερους από 450.000 μαθητές σε περισσότερα από 550 σχολεία. Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά site, έντυπα περιοδικά και εφημερίδες, διατηρεί μόνιμες στήλες στο περιοδικό «Κατοικίδια εν Δράσει» του οποίου υπήρξε και αρχισυντάκτρια για χρόνια, ενώ είναι επιστημονική συνεργάτης του www.newschool.gr και του www.projectparenting.gr. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, ενώ συμμετέχει με κείμενά της σε συλλογικά έργα και έχει αναλάβει επιμέλειες βιβλίων. Ζει σήμερα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας έχοντας κοντά της τους τρεις σκύλους της, όλους κακοποιημένους βάναυσα από ανθρώπινα χέρια, αλλά και ταξιδεύει ασταμάτητα μαζί τους σε όλη τη χώρα για τη διάδοση του οράματός της, ενώ δεν σταματά να στηρίζει αδέσποτα ζώα που τα φροντίζει καθημερινά η ίδια στον δρόμο είτε πανελλαδικά μέσω των εσόδων από τα βιβλία της τα οποία στηρίζουν φιλοζωικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σχόλια κλειστά more...

Κορωνοϊός και Σχολείο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πριν το πρώτο κουδούνι το πρωί της Δευτέρας και για  την  εφαρμογή  του  υποχρεωτικού  μέτρου  του  διαγνωστικού  ελέγχου νόσησης (αυτοδιαγνωστικός έλεγχος- self test) από τον κορωνοϊό COVID – 19.

Σχόλια κλειστά more...

Δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων – Self Test

Αγαπητοί Γονείς, 

Ενόψει της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών και ολοήμερων σχολείων),από τη Δευτέρα 10.05.2021,  το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο ενεργειών.

 

Self test -Οδηγίες χρήσης

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις οδηγίες χρήσης των self tests δείτε το βίντεο οδηγιών.

 

Self test εύκολα και απλά Οδηγίες χρήσης

Σχόλια κλειστά more...

Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Διαδικτυακή εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου

-      Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, στις 7 το απόγευμα -

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας διοργανώνουν την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, στις 7 το απόγευμα,  διαδικτυακή συνάντηση με τις συγγραφείς Μαρία Πανάγια και Κατερίνα Παπαποστόλου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Η  Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, από το 1966 μέχρι και σήμερα, στις 2 Απριλίου  την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Συντονιστείτε διαδικτυακά στο https://www.youtube.com/user/libveria

Θα μιλήσουμε για καθημερινές ιστορίες, αγάπης και ενσυναίσθησης, ενώ μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και του Δημοτικού Σχολείου Ριζωμάτων θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα βιβλία των συγγραφέων

Λίγα λόγια για τις συγγραφείς:

Η Μαρία Πανάγια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Ζεί στη Θεσσαλονίκη και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο Κοσμοράδιο 95.1. Το πρώτο της βιβλίο «Η Νέρα, η τύχη και μία ζωή σαν παραμύθι» απευθύνεται σε ανθρώπους από 6 ετών έως και 106 και αναφέρεται στην αγάπη και το σεβασμό. Είναι εθελόντρια σε φιλοζωικά σωματεία της Ελλάδας προσφέροντας υποστήριξη σε υιοθεσίες, περίθαλψη εγκαταλειμμένων άρρωστων ζώων και ενισχύοντας οικονομικά το δύσκολο αγώνα που δίνουν καθημερινά εκατοντάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα.

Η Παπαποστόλου Κατερίνα είναι Εκπαιδευτικός- Ζωοθεραπεύτρια, συγγραφέας και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. Έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Εκπονεί εκπαιδευτικά φιλοζωικά και περιβαλλοντικά προγράμματα από το 2001, εγκεκριμένα σήμερα από το ΥΠΑΙΘ για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής, ενώ διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης με σκύλους. Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά site αλλά και στον περιοδικό τύπο ενώ έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα τέσσερα βιβλία της αλλά και συμμετοχές της σε συλλογικά έργα.

Διοργάνωση:

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας http://dipe.ima.sch.gr/

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας http://www.libver.gr

Συμμετέχουν οι σχολικές βιβλιοθήκες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και του Δημοτικού Σχολείου Ριζωμάτων

Επικοινωνία:mail@dipe.ima.sch.gr και 2331070981

 

 

 

 

 

 

 

Eξετάσεις  για την απόκτηση Απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου

Την Τέταρτη 3 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 8.30 π.μ. , θα γίνουν εξετάσεις σε απλά θέματα, για την απόκτηση Απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου, στα εξής Δημοτικά Σχολεία του Νομού μας και ανάλογα με την περιοχή κατοικίας:

  1. 3ο Δ.Σ. Βέροιας ( Απ. Παύλου 1-Βέροια)
  2. 1ο Δ.Σ. Αλεξάνδρειας (Ν. Ευαγγελά 12 – Αλεξάνδρεια)
  3. 6ο Δ.Σ. Νάουσας (Κοκκίνου 17-Νάουσα)

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να αποστείλουν έως την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mail@dipe.ima.sch.gr

1. Αντίγραφο του Δελτίου της Αστυνομικής τους Ταυτότητας.
2. Αίτηση 
3. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 για τη μόνιμη κατοικία τους.

Δικαίωμα συμμετοχής, για την απόκτηση του παραπάνω τίτλου σπουδών, έχουν όσοι συμπλήρωσαν το 16ο έτος της ηλικίας τους και διαμένουν σε περιοχή του Δήμου όπου ανήκει ένα από τα ανωτέρω Δημοτικά Σχολεία.

Στην παραπάνω διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν και αλλοδαποί οι οποίοι:

α) Είναι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης.

β)  Είναι εξ αυτών που έχει απορριφθεί η αίτηση για αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας, αλλά έχει εγκριθεί η παραμονή τους στην Ελλάδα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σχόλια κλειστά more...

Έναρξη Σχολικής Χρονιάς…με προϋποθέσεις !!!

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

Σκοπός  των  παρακάτω  οδηγιών  είναι  η  ενημέρωση  των  εκπαιδευτικών  και  του άλλου προσωπικού των Δημοτικών Σχολείων της χώρας, των γονέων/κηδεμόνων (και μέσω αυτών και των
μαθητών) σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο του 2020,  τη  λοίμωξη  COVID-19,  τα  μέτρα  πρόληψης  της  διασποράς  του  ιού,  τις απαραίτητες  ενέργειες  σε  περίπτωση  εμφάνισης  περιστατικού  ύποπτου  για λοίμωξη  COVID-19  και  γενικά  την  ασφαλή  επαναλειτουργία  των  σχολείων.

1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ COVID-19 (TI ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡIΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΩ TON EAYTO MOY KAI TO ΣXOΛEIO ΜΟΥ)

2. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΠΩΣΔΙΑΧΕΙΡΙΖOΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΝ COVID-19

3. ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS?CoV-2 (COVID-19) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

4. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

5. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

6. Πώς θα πρέπει να μιλάω σε παιδιά και έφηβους για τον ιό (SARS-CoV-2) που προκαλεί τη νόσο COVID-19

7. Οι φίλοι σου φορούν μάσκα για να πολεμήσουν τον κορωνοϊό. Εσύ;

8. 6 βήματα για την σωστή εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών με πλύσιμο με νερό και σαπούνι

9. Ο πολεμιστής έχει την ασπίδα του?..  Εμείς τη μάσκα μας !!!

10. Ο Μασκούλης βρίσκει τον τρόπο να πολεμήσει τον νέο εχθρό των ανθρώπων

11. ΦΕΚ – Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας

 

 

 

 

 

 

«Παράλληλη στήριξη-Συνεκπαίδευση»: Προϋποθέσεις, διαδικασίες, δικαιολογητικά

Κοινοποιήθηκε στο σχολείο μας η εγκύκλιος για τις  προϋποθέσεων και τις διαδικασίες α) για την έγκριση παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης, β) για την έγκριση στήριξης από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και γ) για την έγκριση στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή μαθητών /τριών, για το διδακτικό έτος 2020-2021 Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών έως 19 Ιουνίου 2020.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά για «Παράλληλη στήριξη- Συνεκπαίδευση»

Α.1. Έγκριση αιτήματος «νέας» παράλληλης στήριξης ?συνεκπαίδευσης:

  1. Στις περιπτώσεις μαθητών/τριών για τους οποίους υποβάλλεται για πρώτη φορά αίτημα για έγκριση παροχής «παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης», κατόπιν ανάλογης γνωμάτευσης από ΚΕΣΥ ή ΔΕΔΑ σε ισχύ.
  2. Στις περιπτώσεις μαθητών/τριών για τους οποίους εκδόθηκε νέα γνωμάτευση-εισήγηση από το ΚΕΣΥ ή τη ΔΕΔΑ κατόπιν λήξης της προηγούμενης ή αντικατάστασής της.
  3. Στις περιπτώσεις μαθητών/τριών που αλλάζουν βαθμίδα φοίτησης (από την Πρωτοβάθμια στην Δευτεροβάθμια Εκπ/ση) και αιτούνται για την έγκριση παροχής «παράλληλης στήριξης ? συνεκπαίδευσης», όπου απαιτείται απαραίτητα εκ νέου γνωμάτευση εισήγηση από το ΚΕΣΥ ή τη ΔΕΔΑ, ανεξάρτητα από την ισχύ προηγούμενης εκδοθείσας γνωμάτευσης-εισήγησης.

Σημείωση: Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο όπως και από το

Γυμνάσιο στο Λύκειο αφορά στην ίδια βαθμίδα Εκπαίδευσης.

Α.2. Έγκριση αιτήματος «ανανέωσης» παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης

Αφορά στις περιπτώσεις μαθητών/τριών οι οποίοι έχουν λάβει έγκριση για παροχή «παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης» κατά το παρελθόν με την ίδια γνωμάτευση-εισήγηση που βρίσκεται σε ισχύ , ανεξάρτητα από την υλοποίησή της ή όχι.

Σε αυτήν την περίπτωση, η έγκριση παρέχεται κατόπιν ανανέωσης της εισήγησης από το ΚΕΣΥ ή τη ΔΕΔΑ εξαιρουμένων των περιπτώσεων αλλαγής βαθμίδας για τις οποίες απαιτείται εκ νέου γνωμάτευση ? εισήγηση σύμφωνα με τα παραπάνω. Παιδαγωγική έκθεση αξιολόγησης

Για τις περιπτώσεις μαθητών που αιτούνται «ανανέωσης» της παροχής «παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης», ανεξάρτητα από την υλοποίησή της ή όχι, απαιτείται η σύνταξη παιδαγωγικής έκθεσης αξιολόγησης από τον εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης ή/και από τον εκπαιδευτικό της τάξης.

Διευκρίνιση: Δεν απαιτείται παιδαγωγική έκθεση αξιολόγησης για τις περιπτώσεις νέων γνωματεύσεων-εισηγήσεων.

Β. Απαραίτητα δικαιολογητικά

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση, «παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης» μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, είναι τα παρακάτω:

  1. Αίτηση του/της κηδεμόνα, που υποβάλλεται στη σχολική μονάδα που πρόκειται να φοιτήσει ο/η μαθητής/τρια κατά το σχολ. έτος 2020-2021, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής του σε αυτήν. (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1)Αιτήματα που αφορούν στην Α/θμια Εκπ/ση υποβάλλονται μέχρι και την Πέμπτη 19/6/2020 και εκ νέου από την 01-09-2020 έως και την 21η Οκτωβρίου 2020.
  2. Γνωμάτευση του οικείου ΚΕΣΥ σε ισχύ, ή της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Διεπιστημονικής Αξιολόγησης (ΔΕΔΑ) της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης η οποία προσκομίζεται με την ανωτέρω αίτηση και η οποία εισηγείται-προτείνει παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση του/της μαθητή/τριας και καθορίζει τις αναγκαίες ώρες αυτής.
  3.  Ανανέωση του τμήματος της ισχύουσας γνωμάτευσης που αφορά στην εισήγηση ? πρόταση για παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση από το οικείο ΚΕΣΥ, κατόπιν αίτησης του γονέα/κηδεμόνα (δια του εντύπου Αίτησης – ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1), το οποίο εισηγείται αναλόγως και καθορίζει τις αναγκαίες ώρες για την παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση του/της μαθήτριας (ισχύει μόνο στην περίπτωση αιτήματος για ανανέωση της παράλληλης στήριξης).
  4. Βεβαίωση φοίτησης του μαθητή/μαθήτριας, στην οποία αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει ο/η μαθητής/τρια το Σεπτέμβριο του 2020. (Εκδίδεται από το Σχολείο).

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση ΕΒΠ (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό)

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση υποστήριξης μαθητή/τριας από ΕΒΠ είναι τα παρακάτω:

  1. Αίτηση κηδεμόνα που υποβάλλεται στην Διευθύντρια, Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας που πρόκειται να φοιτήσει ο/η μαθητής/τρια κατά το σχολ.έτος 2020- 2021, (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ-1) έως και την Πέμπτη 20/6/2019 και εκ νέου από την 01-09-2020 και μετά.
  2. Γνωμάτευση-εισήγηση του οικείου ΚΕΣΥ σε ισχύ, η οποία προσκομίζεται με την ανωτέρω αίτηση και στην οποία τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα υποστήριξης από ΕΒΠ.
  3. Στην περίπτωση που μαθητής/τρια έχει λάβει έγκριση για υποστήριξη από ΕΒΠ κατά το παρελθόν με γνωμάτευση ?εισήγηση από ΚΕΣΥ ή ΔΕΔΑ που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, τότε η έγκριση παρέχεται κατόπιν ανανέωσης της εισήγησης για την αναγκαιότητα από το ΚΕΣΥ ή την ΔΕΔΑ.
  4. Βεβαίωση φοίτησης του/της μαθητή/τριας, στην οποία αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής το Σεπτέμβριο του 2019. ( Εκδίδεται από το σχολείο)

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση υποστήριξης μαθητή/τριας από Σχολικό Νοσηλευτή:

  1. Αίτηση κηδεμόνα που υποβάλλεται στον Διευθυντή του σχολείου κατά το σχολ. έτος 2020-2021.(Υποδειγμα 1) Υποβάλλονται μέχρι και την Παρασκευή 19/6/2020 και εκ νέου από την 01-09-2020 και μετά.
  2. Πρωτότυπη γνωμάτευση/βεβαίωση Δημοσίου Νοσοκομείου στην οποία να περιγράφεται με σαφήνεια η αναγκαιότητα υποστήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή, εκδοθείσας εντός εξαμήνου από την ημερομηνία αίτησης του κηδεμόνα και η οποία φέρει σφραγίδα από Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Η γνωμάτευση/βεβαίωση του Δημόσιου Νοσοκομείου υποχρεωτικά φέρει πρωτόκολλο, ημερομηνία και ευδιάκριτη σφραγίδα (στρογγυλή) και προσκομίζεται μαζί με την αίτηση του κηδεμόνα.
  3. Βεβαίωση φοίτησης του/της μαθητή/τριας, στην οποία αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής το Σεπτέμβριο του 2020. (Εκδίδεται από το σχολείο).

Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι Γονείς/Κηδεμόνες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα δικαιολογητικά να είναι επικαιροποιημένα.

Ο Δ/ντής του Σχολείου

Σχόλια κλειστά more...

Ενημέρωση για τον SΑRS cov-2 (covid-19)

Ενημέρωση για τον SΑRS cov-2 (covid 19) από τον Δ/ντη της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν Βέροιας ιατρού παθολόγου ? λοιμωξιολόγου κ. Κούτρα

Σε τηλεσυνάντηση που είχαμε στις 10-06-2020 με τον Ιατρό και Λοιμωξιολόγο κ. Κούτρα Χρήστο Δ/ντή της Παθολογικής Κλινικής του Γ/Ν Βέροιας ενημερωθήκαμε ως προς τα εξής:

Ο ιός είναι ακόμα εδώ.

Δεν έχουν βρεθεί ακόμα ούτε το εμβόλιο ούτε τα φάρμακα για την εξάλειψή του

Επηρεάζει γαστρεντερικό και αναπνευστικό

Πολύ καλή απολύμανση με χλωρίνη στις τουαλέτες γιατί βρέθηκε ότι ο ιός υπάρχει και στις εξαγωγές του εντέρου

Στα μεταλλικά μέρη σκοτώνεται με οινόπνευμα 62%

Πλύσιμο των χεριών πολύ καλά με σαπούνι και χρήση αντισηπτικού τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο των μαθητών από την τάξη

Σε κλειστά μέρη είναι σωστό να φοράμε μάσκα

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τους φακούς επαφής αυτό τον καιρό

Δεν πρέπει τα παιδιά να ακουμπούν τα μάτια και τη μύτη τους

Να ακολουθούνται όλα τα μέτρα που έχουν δοθεί

Στο Νομό μας έχουν αναφερθεί τέσσερα κρούσματα και μετά τα δημοσιεύματα για εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ημαθία, σας ενημερώνουμε ότι ο Υπεύθυνος της αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ημαθία, ιατρός του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βέροιας, κος Χρήστος Κούτρας, συνιστά τη χρήση μάσκας από όλους τους εκπαιδευτικούς, ενώ για την προστασία των μαθητών συνιστά την αυστηρή τήρηση των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ (τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών κλπ.).

Σε ερωτήσεις όσον αφορά το τι μπορεί να γίνει αν ένα παιδί νιώσει αδιαθεσία ή έχει γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις, μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το παιδί παραμένει σπίτι για τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες και ελέγχεται.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι μετά από επικοινωνία μας με το Νοσοκομείο Βέροιας και το Παιδιατρικό τμήμα στις 11-06-2020, αναφέρθηκαν τα εξής τα οποία ακολουθεί το σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε λάβει και τις οποίες αποστείλαμε προς ενημέρωσή τους.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα δημοτικά σχολεία αναφέρουν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν και γαστρεντερολογικά συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια που μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα του covid-19 στα παιδιά.

Ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, είναι 5-6 ημέρες, ενώ κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες.

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 είναι:

  • Πυρετός
  • Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)
  • Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κρυάδες
  • Ρίγος (τρέμουλο)
  • Μυαλγίες
  • Κεφαλαλγία
  • Πονόλαιμος
  • Διάρροιες
  • Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης (Δεν αναφέρονται σε παιδιά)

Στις οδηγίες που έχουμε ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας, από τις 29-05-2020, στην 5η σελίδα, «Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19» αναφέρεται με σαφήνεια ότι:

Ο μαθητής φοράει μάσκα και οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο
απομόνωσης, που έχει προβλεφθεί σε κάθε μονάδα
· Ειδοποιείται ο γονέας/ κηδεμόνας για να παραλάβει τον μαθητή άμεσα και κατά
προτίμηση με χρήση μάσκας.
· Ζητείται αμέσως ιατρική αξιολόγηση, με πρωτοβουλία του γονέα/ κηδεμόνα. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
· Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο και σε απόσταση από τους συγκατοίκους του

Την οδηγία αυτή, το σχολείο δια μέσω του υπεύθυνου που έχει ορίσει (σύμφωνα με την οδηγία 4β του ΕΟΔΥ) ή του Δ/ντή, οφείλει να την αναφέρει στους γονείς και να τους επισημαίνει να προβούν άμεσα στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων των μαθητών από παιδίατρο ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει αν είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας (πχ γαστρεντερίτιδας) ή αν είναι σύμπτωμα του ιού ή απλά κάτι παροδικό.

Όπως αναφέρθηκε στην επικοινωνία, και αφορά τους γονείς, βάσει των ανωτέρω θα πρέπει να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους παιδίατρο και αυτός θα κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να παραμείνει σπίτι για όσο διάστημα απαιτείται (χαρακτηριστικά μας ανέφεραν ότι στην περίπτωση γαστρεντερίτιδας η νοσηλεία στο σπίτι είναι τουλάχιστον 5 ημέρες)

Συμπερασματικά, όταν το παιδί σας εμφανίζει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει:

α) να μην προσέρχεται στο σχολείο

β) να επικοινωνείτε άμεσα με το γιατρό σας όπως ορίζουν οι οδηγίες

γ) να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες των γιατρών ως προς την επιστροφή τους στο σχολείο και

δ) σε περίπτωση εμπύρετης νόσου επικοινωνείτε άμεσα με το γιατρό σας, το παιδί παραμένει στο σπίτι και μας ενημερώνετε σχετικά.

Το σχολείο οφείλει να διαφυλάξει την υγεία όλων των μελών του (μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων) και αυτό πράττει. Κατανοούμε τις δυσκολίες όλων σας αλλά η ασφάλεια και η υγεία μας είναι πολύ σημαντικά, προέχουν αυτή τη στιγμή και πρέπει να διαφυλαχθούν ακολουθώντας όσα αναφέρουμε όχι μόνο σήμερα αλλά από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του σχολείου μας.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Σχόλια κλειστά more...

Οδηγίες για την Επαναλειτουργία του Σχολείου

Αγαπητοί γονείς,

Ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό της έναρξης των μαθημάτων στο  Σχολείο μας  βασιζόμενοι πάνω στις οδηγίες του υπουργείου και προσαρμόζοντάς τες στην πραγματικότητα του δικού μας σχολείου.
Η ενημέρωσή σας, ίσως σας φανεί λίγο? μακροσκελής, αλλά αφού δεν μπορούμε να συναντηθούμε όλοι μαζί ζωντανά στο σχολείο….., πάλι καλά που υπάρχει αυτή η δυνατότητα μέσα από το διαδίκτυο.

Καταρχήν πρέπει να δείτε, το ενημερωτικό υλικό που μας έχει σταλεί με την επισήμανση του επείγοντος και της υποχρεωτικότητας ενημέρωσής σας (είμαι βέβαιος ότι ήδη τα γνωρίζετε…).
Στις λεπτομέρειες τώρα που αφορούν την νέα μας καθημερινότητα στο σχολείο:

1. Το πρωί θα έρχονται τα παιδιά στις 08:00 και όχι νωρίτερα.
2. Μόλις μπαίνουν στην αυλή θα πλένουν τα χέρια τους στις βρύσες με σαπούνι.
3. Το κουδούνι θα χτυπάει στις 08:15 και η μέρα μας δεν θα ξεκινά με ομαδική προσευχή στο προαύλιο, αλλά θα μπαίνουν κατευθείαν στην αίθουσά τους και θα γίνεται η προσευχή εκεί.
4. Φροντίσαμε και τοποθετήσαμε τα θρανία έτσι ώστε κάθε παιδί να κάθεται μόνο του σε ένα θρανίο και να απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο σύμφωνα με τις οδηγίες.
5. Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, αν και θα πρότεινα να εφοδιάσετε και εσείς το παιδί σας με ένα μικρό ατομικό αντισηπτικό, ώστε συνηθίσει το κάθε παιδί να φροντίζει την ατομική του υγιεινή.
6. Προβλέπεται καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, αν και το θεωρώ υπερβολικό, αφού το κάθε παιδί θα κάθεται αποκλειστικά στο δικό του θρανίο και δεν θα περιφέρεται σε άλλα θρανία και χώρους.
7. Τα διαλείμματα δεν θα τα κάνουμε όλοι μαζί, αλλά δύο-δύο τάξεις και θα έχουμε ορίσει περιοχές στην αυλή μας, αφιερωμένες κατά τάξεις. Δόξα το Θεό έχουμε πολύ μεγάλη αυλή και τα λίγα παιδιά δεν θα στριμώχνονται όπως ενδεχομένως συμβαίνει στις πόλεις. Σε αυτούς τους χώρους θα περιμένουν τα παιδιά και το πρωί (αφού πλύνουν τα χέρια τους) ώσπου να χτυπήσει το κουδούνι για να μπουν στις τάξεις τους.
8. Σε περίπτωση που θα βρέχει, τα παιδιά θα κάνουν το διάλειμμα μέσα στην αίθουσα.
9. Οι τουαλέτες θα χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ για την πραγματική ανάγκη των παιδιών και μετά από έγκριση του εφημερεύοντος εκπαιδευτικού. Η εκδρομή στην τουαλέτα θα πρέπει να σταματήσει!!!
10. Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών και τα παράθυρα θα είναι μονίμως ανοιχτά.
11. Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
12. Τα παιδιά θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τον δικό τους εξοπλισμό (τετράδια, μολύβια, σβήστρες, ξύστρες και ιδιαίτερα τον μαρκαδόρο). Γι? αυτό σας παρακαλώ φροντίστε να εφοδιάσετε το παιδί σας με τον δικό του μαρκαδόρο.
13. Στη Γυμναστική δεν θα χρησιμοποιηθούν αντικείμενα που θα μοιράζονται (ειδικά μπάλες). Ούτε και θα επιτρέπεται να φέρουν τα παιδιά την δική τους μπάλα στο σχολείο.

Επειδή όλα αυτά φαντάζουν πολλά και δύσκολα, θα παρακαλούσα να ενημερώνατε τα παιδιά σας σχετικά και να τα προετοιμάσετε γι? αυτό που θα συναντήσουν, ώστε να μην αντιδρούν και δυσανασχετούν. Και σε εμάς δεν αρέσει, αλλά οι οδηγίες είναι σαφείς και αυστηρές.
Εμείς πρώτοι θα στενοχωρηθούμε εάν δούμε κάποια παιδιά να μην συμμορφώνονται σε αυτές τις υποδείξεις.
Τις πρώτες μέρες θα εστιάσουμε στην διαχείριση αυτής της νέας καθημερινότητας.
Ελπίζω να ανταποκριθούν (ανάλογα και την ηλικία τους) σε αυτήν την νέα πρόκληση.
Θα στενοχωρηθώ πάρα πολύ εάν κάποιο ή κάποια παιδιά (επαναλαμβάνω ανάλογα και την ηλικία τους) ΔΕΝ αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και δημιουργήσουν εσκεμμένα προβλήματα (πιάνουν αγκαλιάζουν, φτύνουν κλπ), γιατί σε εκείνη την περίπτωση (και για να προστατέψουμε το σύνολο) θα αναγκαστώ να σας καλέσω να έρθετε να τα πάρετε.
Προσωπικά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά εξηγούμαι για να μην παρεξηγηθώ μετά.

Επίσης θα θέλαμε να μας κάνετε γνωστό εάν κάποιος /α από σας ΔΕΝ στείλει το παιδί του στο σχολείο, είτε γιατί ανήκει το ίδιο σε ευπαθή ομάδα, είτε υπάρχει άτομο στο οικογενειακό περιβάλλον που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Μόνο στην περίπτωση αυτή, οφείλει να μας στείλει την ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

α. Να στείλει την υπεύθυνη δήλωση σκαναρισμένη και υπογραμμένη στο email του σχολείου έως Κυριακή (31/05/2020) το μεσημέρι στις 12.30 είτε

β. Να την φέρει ο κηδεμόνας στο σχολείο έως Δευτέρα στις 08.30′. (μπορούμε να την χορηγήσουμε κι εμείς).

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να οργανώσουμε τα υποτμήματα των μαθητών, τόσο για τη δική τους ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια του προσωπικού του σχολείου μας.

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής και το Διδακτικό προσωπικό του Σχολείου

Σχόλια κλειστά more...


Εκπαίδευση από το σπίτι

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

δύσκολες οι μέρες που ήρθαν, αλλά θέλω να ελπίζω πως με υγεία, πίστη και αισιοδοξία όλα θα τα ξεπεράσουμε.
   Από τα μηνύματά σας καταλαβαίνω πως όλοι λίγο πολύ δυσκολεύεστε με τα παιδιά, πώς να τα απασχολήσετε και πώς να τα βάλετε να διαβάσουν. Αν σας παρηγορεί σας λέω πως σε όλα τα σπίτια τις ίδιες δυσκολίες έχουμε όλοι. Υπομονή, υπομονή, υπομονή.
   Κάποιοι επίσης δυσκολεύεστε με τον υπολογιστή. Με τη συχνή χρήση θα εξοικειωθείτε κι εσείς και τα παιδιά.
    Αν θέλετε μπορείτε να περιηγηθείτε διαδικτυακά σε σελίδες που αξίζει να τις βάλετε και στις αγαπημένες σας:

Οδηγίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υπεύθυνη χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπηρεσιών

Ψηφιακό Σχολείο Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία

Εκπαιδευτική Τηλεόραση στο Διαδίκτυο

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία, μένουμε σπίτι και παραμένουμε ενωμένοι σε όλο αυτό γιατί το περνάμε μαζί.

Ευχές για υγεία και δύναμη

Σχόλια κλειστά more...

Copyright © 1996-2010 Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου Πρασινάδας. All rights reserved.
iDream theme by Templates Next | Powered by WordPress