ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

Σκοπός  των  παρακάτω  οδηγιών  είναι  η  ενημέρωση  των  εκπαιδευτικών  και  του άλλου προσωπικού των Δημοτικών Σχολείων της χώρας, των γονέων/κηδεμόνων (και μέσω αυτών και των
μαθητών) σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο του 2020,  τη  λοίμωξη  COVID-19,  τα  μέτρα  πρόληψης  της  διασποράς  του  ιού,  τις απαραίτητες  ενέργειες  σε  περίπτωση  εμφάνισης  περιστατικού  ύποπτου  για λοίμωξη  COVID-19  και  γενικά  την  ασφαλή  επαναλειτουργία  των  σχολείων.

1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ COVID-19 (TI ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡIΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΩ TON EAYTO MOY KAI TO ΣXOΛEIO ΜΟΥ)

2. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΠΩΣΔΙΑΧΕΙΡΙΖOΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΝ COVID-19

3. ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS?CoV-2 (COVID-19) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

4. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

5. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

6. Πώς θα πρέπει να μιλάω σε παιδιά και έφηβους για τον ιό (SARS-CoV-2) που προκαλεί τη νόσο COVID-19

7. Οι φίλοι σου φορούν μάσκα για να πολεμήσουν τον κορωνοϊό. Εσύ;

8. 6 βήματα για την σωστή εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών με πλύσιμο με νερό και σαπούνι

9. Ο πολεμιστής έχει την ασπίδα του?..  Εμείς τη μάσκα μας !!!

10. Ο Μασκούλης βρίσκει τον τρόπο να πολεμήσει τον νέο εχθρό των ανθρώπων

11. ΦΕΚ – Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας

 

 

 

 

 

 

«Παράλληλη στήριξη-Συνεκπαίδευση»: Προϋποθέσεις, διαδικασίες, δικαιολογητικά

Κοινοποιήθηκε στο σχολείο μας η εγκύκλιος για τις  προϋποθέσεων και τις διαδικασίες α) για την έγκριση παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης, β) για την έγκριση στήριξης από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και γ) για την έγκριση στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή μαθητών /τριών, για το διδακτικό έτος 2020-2021 Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών έως 19 Ιουνίου 2020.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά για «Παράλληλη στήριξη- Συνεκπαίδευση»

Α.1. Έγκριση αιτήματος «νέας» παράλληλης στήριξης ?συνεκπαίδευσης:

  1. Στις περιπτώσεις μαθητών/τριών για τους οποίους υποβάλλεται για πρώτη φορά αίτημα για έγκριση παροχής «παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης», κατόπιν ανάλογης γνωμάτευσης από ΚΕΣΥ ή ΔΕΔΑ σε ισχύ.
  2. Στις περιπτώσεις μαθητών/τριών για τους οποίους εκδόθηκε νέα γνωμάτευση-εισήγηση από το ΚΕΣΥ ή τη ΔΕΔΑ κατόπιν λήξης της προηγούμενης ή αντικατάστασής της.
  3. Στις περιπτώσεις μαθητών/τριών που αλλάζουν βαθμίδα φοίτησης (από την Πρωτοβάθμια στην Δευτεροβάθμια Εκπ/ση) και αιτούνται για την έγκριση παροχής «παράλληλης στήριξης ? συνεκπαίδευσης», όπου απαιτείται απαραίτητα εκ νέου γνωμάτευση εισήγηση από το ΚΕΣΥ ή τη ΔΕΔΑ, ανεξάρτητα από την ισχύ προηγούμενης εκδοθείσας γνωμάτευσης-εισήγησης.

Σημείωση: Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο όπως και από το

Γυμνάσιο στο Λύκειο αφορά στην ίδια βαθμίδα Εκπαίδευσης.

Α.2. Έγκριση αιτήματος «ανανέωσης» παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης

Αφορά στις περιπτώσεις μαθητών/τριών οι οποίοι έχουν λάβει έγκριση για παροχή «παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης» κατά το παρελθόν με την ίδια γνωμάτευση-εισήγηση που βρίσκεται σε ισχύ , ανεξάρτητα από την υλοποίησή της ή όχι.

Σε αυτήν την περίπτωση, η έγκριση παρέχεται κατόπιν ανανέωσης της εισήγησης από το ΚΕΣΥ ή τη ΔΕΔΑ εξαιρουμένων των περιπτώσεων αλλαγής βαθμίδας για τις οποίες απαιτείται εκ νέου γνωμάτευση ? εισήγηση σύμφωνα με τα παραπάνω. Παιδαγωγική έκθεση αξιολόγησης

Για τις περιπτώσεις μαθητών που αιτούνται «ανανέωσης» της παροχής «παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης», ανεξάρτητα από την υλοποίησή της ή όχι, απαιτείται η σύνταξη παιδαγωγικής έκθεσης αξιολόγησης από τον εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης ή/και από τον εκπαιδευτικό της τάξης.

Διευκρίνιση: Δεν απαιτείται παιδαγωγική έκθεση αξιολόγησης για τις περιπτώσεις νέων γνωματεύσεων-εισηγήσεων.

Β. Απαραίτητα δικαιολογητικά

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση, «παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης» μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, είναι τα παρακάτω:

  1. Αίτηση του/της κηδεμόνα, που υποβάλλεται στη σχολική μονάδα που πρόκειται να φοιτήσει ο/η μαθητής/τρια κατά το σχολ. έτος 2020-2021, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής του σε αυτήν. (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1)Αιτήματα που αφορούν στην Α/θμια Εκπ/ση υποβάλλονται μέχρι και την Πέμπτη 19/6/2020 και εκ νέου από την 01-09-2020 έως και την 21η Οκτωβρίου 2020.
  2. Γνωμάτευση του οικείου ΚΕΣΥ σε ισχύ, ή της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Διεπιστημονικής Αξιολόγησης (ΔΕΔΑ) της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης η οποία προσκομίζεται με την ανωτέρω αίτηση και η οποία εισηγείται-προτείνει παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση του/της μαθητή/τριας και καθορίζει τις αναγκαίες ώρες αυτής.
  3.  Ανανέωση του τμήματος της ισχύουσας γνωμάτευσης που αφορά στην εισήγηση ? πρόταση για παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση από το οικείο ΚΕΣΥ, κατόπιν αίτησης του γονέα/κηδεμόνα (δια του εντύπου Αίτησης – ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1), το οποίο εισηγείται αναλόγως και καθορίζει τις αναγκαίες ώρες για την παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση του/της μαθήτριας (ισχύει μόνο στην περίπτωση αιτήματος για ανανέωση της παράλληλης στήριξης).
  4. Βεβαίωση φοίτησης του μαθητή/μαθήτριας, στην οποία αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει ο/η μαθητής/τρια το Σεπτέμβριο του 2020. (Εκδίδεται από το Σχολείο).

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση ΕΒΠ (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό)

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση υποστήριξης μαθητή/τριας από ΕΒΠ είναι τα παρακάτω:

  1. Αίτηση κηδεμόνα που υποβάλλεται στην Διευθύντρια, Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας που πρόκειται να φοιτήσει ο/η μαθητής/τρια κατά το σχολ.έτος 2020- 2021, (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ-1) έως και την Πέμπτη 20/6/2019 και εκ νέου από την 01-09-2020 και μετά.
  2. Γνωμάτευση-εισήγηση του οικείου ΚΕΣΥ σε ισχύ, η οποία προσκομίζεται με την ανωτέρω αίτηση και στην οποία τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα υποστήριξης από ΕΒΠ.
  3. Στην περίπτωση που μαθητής/τρια έχει λάβει έγκριση για υποστήριξη από ΕΒΠ κατά το παρελθόν με γνωμάτευση ?εισήγηση από ΚΕΣΥ ή ΔΕΔΑ που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, τότε η έγκριση παρέχεται κατόπιν ανανέωσης της εισήγησης για την αναγκαιότητα από το ΚΕΣΥ ή την ΔΕΔΑ.
  4. Βεβαίωση φοίτησης του/της μαθητή/τριας, στην οποία αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής το Σεπτέμβριο του 2019. ( Εκδίδεται από το σχολείο)

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση υποστήριξης μαθητή/τριας από Σχολικό Νοσηλευτή:

  1. Αίτηση κηδεμόνα που υποβάλλεται στον Διευθυντή του σχολείου κατά το σχολ. έτος 2020-2021.(Υποδειγμα 1) Υποβάλλονται μέχρι και την Παρασκευή 19/6/2020 και εκ νέου από την 01-09-2020 και μετά.
  2. Πρωτότυπη γνωμάτευση/βεβαίωση Δημοσίου Νοσοκομείου στην οποία να περιγράφεται με σαφήνεια η αναγκαιότητα υποστήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή, εκδοθείσας εντός εξαμήνου από την ημερομηνία αίτησης του κηδεμόνα και η οποία φέρει σφραγίδα από Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Η γνωμάτευση/βεβαίωση του Δημόσιου Νοσοκομείου υποχρεωτικά φέρει πρωτόκολλο, ημερομηνία και ευδιάκριτη σφραγίδα (στρογγυλή) και προσκομίζεται μαζί με την αίτηση του κηδεμόνα.
  3. Βεβαίωση φοίτησης του/της μαθητή/τριας, στην οποία αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής το Σεπτέμβριο του 2020. (Εκδίδεται από το σχολείο).

Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι Γονείς/Κηδεμόνες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα δικαιολογητικά να είναι επικαιροποιημένα.

Ο Δ/ντής του Σχολείου